De natuur van het leven

Diep in de donkerte van de baarmoeder en de aarde ligt nieuw leven te wachten

Zoals de eicel diep in de baarmoeder ligt te wachten om tot ontluiking te komen en alles al in zich heeft wat het ooit zal zijn. Diep in de aarde liggen de zaadjes van wat ooit zal zijn en groeien.

Als dan man en vrouw in liefde samen tot explosie komen ontstaat nieuw leven in het vuur element. Elke cel deelt zich en transformeert naar een volgende fase.
Zo vormt zich diep in de baarmoeder, de aarde, een prachtige diamant, wat al een wondere mens is.
Negen maanden later word zo’n diamant, een wonder geboren en komt door het water op aarde terecht.

Het Hout element

Een kind word geboren vanuit het water en komt in het hout element. In het begin zijn we hulpeloos en worden we gekoesterd, gedragen door onze ouders. Langzaam krijgen we meer beweging. We gaan kruipen, stappen, lopen en ontdekken zo het gezin en de familie.

Als kind is het goed om die vrijheid te krijgen en de wereld te ontdekken, steeds in de veiligheid van de ouder, zonder over beschermd te zijn.
Als ouder hebben we een belangrijke functie en opdracht naar onze kinderen toe. We mogen ze niet tegenhouden om deze hout energie te ontdekken. Laat je kinderen springen op de trampoline of klimmen in de bomen. Laat ze hun grenzen verleggen, hun plekje vinden binnen het gezin.

Het houtelement heeft een opwaartse beweging, kijk naar de lente hoe alles begint te groeien en wat een kracht zit daar achter. En als het stormt in de lente is dit ook goed om plaats te maken voor iets nieuws.

Het Vuur element

Dan komen we langzaam in de puberteit, het vuur element. We gaan dansen, feesten en plezier maken. Ontdekken de wereld buiten het gezin. Krijgen vrienden en ontdekken het andere geslacht.
Krijgen een gebroken hart, gedoofd vuur. Maar vuur is sterk en kan weer oplaaien. Om zo weer te schijnen zoals de zon.

Het vuur element heeft een expanderende beweging en is de zomer.
Kijk hoe in de zomer alles tot bloei komt. Er tijd is om buiten te komen en te leven.

Het Aarde element

Als het vuur element ten volle is ontdekt en beleefd komen we in het aarde element. Tijd om ons te settelen, een gezin te stichten, te werken, eventueel een carrière uitbouwen.
Een plek te vinden waar je veilig naar terug kan keren na een dagtaak.

Het aarde element heeft een stabiliserende beweging. Voel hoe de nazomer nog de warmte geeft van de zomer zonder de hitte. Voel hoe alles zich stabiliseert, rustig word.

Het Metaal element

Oogsten doen we in de herfst of in het metaal element. We moeten niet meer zo nodig nog iets opbouwen of ons bewijzen. Langzaam hebben we de wijsheid van het leven opgebouwd en in ons verankerd. Zoals de edelstenen, het goud en de metalen diep in de aarde.

Het metaal element heeft een neerdalende energie. Kijk hoe de bomen hun bladeren verliezen en hun vruchten afgeven. Er word geoogst om de winter door te komen. Diep in de aarde worden edelstenen en metalen gevormd.

Het Water element

Zo komen we terug in het water en bereiken we een oudere leeftijd. Waar we glimlachend dankbaar zijn om wat is geweest. Zo gaan we weer in het water en nemen afscheid van dit leven. De cirkel is rond.

Het water element heeft een golvende beweging en heeft zoveel vormen.
Aan de oppervlakte kan het stil zijn zoals de winter maar diep binnenin de aarde roert zich al nieuw leven.

Het is nodig om elk element te beleven en door te gaan, voor sommigen is het worstelen met vallen en opstaan maar het is nodig om naar het volgend element te kunnen gaan .

Wat als?

Wat als er een element onderdrukt word?
Dan krijg je een mens in onbalans.
Als het kind dat in de houtenergie zit onderdrukt word en niet mag spelen, lopen, springen, klimmen dan krijg je een onhandelbare puber, die in zijn/haar vuurelement zit. Want dan komen ze in opstand om de energie die onderdrukt is en een weg naar buiten zoekt. Zoals een kookpot de opgebouwde stoom in de kookpot houd maar eens de stoom vrij gelaten wordt, alle kanten opgaat.
Als de jong volwassen in het vuurelement dan ook niet mag dansen, feesten, plezier maken dan krijgen we volwassen mensen die in de aarde energie komen en moeten gaan werken tegen hun zin en geen plezier vinden in het leven, met als gevolg dat er een depressie of burn-out ontstaat.
En in de herfst (metaal element) van hun leven zich afvragen wat hun leven betekent heeft. Ze zich onvoldaan voelen, leeg of ziek worden uit angst om dood te gaan, om zich over te geven aan het water.

De natuur van het leven zit goed in elkaar en elk deel is nodig.
Laat je meevoeren op de golven van het leven.
Drink met volle teugen en geniet.

In welke fase zit jij? Heb je alle transformaties kunnen beleven?