Lente in het land

De lente begint eigenlijk al diep in de winter, in februari. Het nieuwe leven roert zich diep onder de grond en zoekt een weg richting de zon en het licht. Het is nog niet goed waarneembaar en het is meer een gevoel dat bezit van ons neemt. We weten nog van niets, zien nog niets en toch is dat gevoel er al, van iets nieuws. Het nieuwe leven dient zich aan, nog aarzelend niet goed weten wat te doen en toch met een zekerheid van er staat is nieuws voor de deur.

Na de lange winter krijgen we zin om iets nieuws te beginnen.
We krijgen de kuiskriebels om alles op te ruimen, om alle stofwebben in ons huis en in ons hoofd weg te halen.
Om lekker uit te waaien zoals de voorjaarsstormen dat doen. Er waait dan een frisse wind die alle dorre en dode takken wegwaait zodat het nieuwe leven meer ruimte krijgt en er plaats is om het nieuwe te laten groeien. Het gras word groener, de bomen krijgen nieuwe botjes, bloemen steken hun kop op en na een regenbui geven de bloesem hun geuren prijs.

Zo doen wij ook, onszelf snoeien, wegdoen wat we niet meer nodig hebben, zodat we plaats hebben om nieuwe dingen toe te laten. Snoeien doet bloeien is hier zeker een waarheid.

Heel praktisch kan dit zijn van oude kleding weg te doen, dat eeuwig rommelhoekje in je huis op te ruimen, een nieuwe haarsnit, een sauna, een massage,…
Het lentegevoel kan ook gepaard gaan met een zeker ongeduld, agressie.
Ik wil veranderen en het gaat niet vlug genoeg.
Vriendelijk zijn naar jezelf en geduld hebben zijn dan zeker twee deugden.
Rome is ook niet op een dag gebouwd, dus wees geduldig. Elke dag een stapje, elke dag iets doen naar een nieuw, bewuster leven.

Vanuit de Tao staat de lente voor het houtelement.
Wat mooi, eens we dit doorhebben dat alles in verbinding staat met elkaar, en beweegt in cirkels. Alles komt terug en gaat.

In de lente gaan we zorg dragen voor onze organen: de lever en de galblaas. Zeker na de winter waar onze voeding zwaarder en steviger was.
We kunnen de lever en galblaas ondersteunen door wat zure voeding tot ons te nemen. Een detox kuur te volgen, ons lichaam te zuiveren. Niets voor niets valt de vasten tijd in de lente.
Vermijd in ieder geval koffie, suiker, vetten, kaas, chocolade, eieren, alcohol, drugs, nicotine, kleur en smaakstoffen.
Heel praktisch kan dit zijn van ’s ochtends warm water en citroensap te drinken, in de dag thee te drinken van mariadistel of paardenbloem, brandnetel, gemberthee met citroen. Bij de maaltijden wat zuur toe te voegen in fermenten (ume shu), yoghourt i.p.v. mayonaise. Doe wat Molkosan bij je water, is zowel goed voor je lever als je darmen. Eet wat groene groenten zoals selder, broccoli, spinazie, peterselie, verse kruiden.
Wees geduldig met jezelf

Hoe zie of voel je dat je houtelement in onbalans is?
Je bent vlug boos, geïrriteerd, je bent ongeduldig, humeurig, de coördinatie is niet zo goed, je hebt een gelige tint, je ogen laten het afweten, je hebt vaak migraine, pijnlijke menstruatie

Wat kan je doen om terug in balans te komen?
Vriendelijkheid en geduld beoefenen, je voeding aanpassen, helende geluid, Tai Chi, alle stretch bewegingen, wandelen zijn goed om het houtelement terug in balans te brengen.

Houtelement heeft de groene kleur en dit kunnen we in ons interieur brengen. Maar als je naar buiten in de natuur gaat ben je omgeven door de groene kleur. Ongelofelijk hoeveel schakeringen groen er zijn, lentegroen, fris groen, smaragdgroen, blauwgroen,…. Hoe mooi zijn die kleuren niet in de zon en als de bladeren zachtjes mee wiegen in de wind?

Geniet van die sprankelende, opwaartse energie, de lente zon, de bloemen, het wakker worden met het vrolijke gefluit van de vogels. Droom over wat je zou willen, werk eraan en laat het tot bloei komen in de zomer.